joi, 26 mai 2011

LEGEA BUNULUI SAMARITEAN

Peste tot în lume există aşa-numita lege a “bunului samaritean”, introdusă la noi prin Legea 95/2006, cea privind reforma în domeniul sănătăţii. Cineva care vrea să ajute nu poate fi tras la răspundere, chiar dacă victimei i se întâmplă ceva. Medicul şi asistentul sunt răspunzători, întâi din punct de vedere medical, apoi juridic. Paramedicii nu au răspundere medicală”
Potrivit articolului 88 din lege, “persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persone, nu răspund penal sau civil”. Astfel, “personalul paramedical nu răspunde penal ori civil dacă se constată, potrivit legii, îndeplinirea de către acesta, cu bună-credinţă, a oricărui act în legătură cu acordarea primului ajutor calificat, cu respectarea competenţei acordate, protocoalelor şi procedurilor stabilite în condiţiile legii”.

4 comentarii:

Bandooka spunea...

Din toata legislatia de specialitate si dintre toate profesiile tocmai de paramedici ti-ai gasit sa te legi?
Eu mi-as pune intrebarea "Cu ce scop sunt creati ca pe banda atatia paramedici si cu ce scop sunt organizate atatea cursuri pt interventii in caz de dezastre si de ce se investeste atat de mult in acest domeniu?" Ma tem de raspuns...

Anonim spunea...

Uita-te in jur si vei vedea ca nimeni nu stie nimic despre BLS (Suport Vital de Baza) si primele 7 minute sunt cruciale in cazul unui stop cardio-respirator.

Unknown spunea...

Nu ma leg de ei!Din contra,articolul a fost scris intr-o conjunctura cel putin interesanta ca sa nu spun:"nesimtita" .Vorbesc despre o perioada cind toata lumea vorbea,insa putini "stiau"si ce inseamna sa fii PARAMEDIC (Y)

Unknown spunea...

Se fac eforturi pentru a reduce numarul chibitilor care stau si se uita doar :( Ori eventual suna in draci la 112 lamentindu-se si aducind injurii,fara sa faca un minim de manevre :( Sint tot mai multi cei care stiu macar sa faca niste compresiuni toracice in caz de SCR (Y)